Per què Balandra
El restaurant Balandra agafa el nom d’una embarcació petita amb coberta i un sol pal. Els pescadors que salpaven en aquest tipus de vaixell van popularitzar la salsa balandra, que és com es coneix aquesta salsa tradicional de la cuina catalana i que elaboraven els pescadors per enriquir els seus plats, generalment a base dels peixos que pescaven però que quedaven malmesos o descartats per a la seva comercialització.
La salsa balandra té, com a base, una picada de fruits secs, pa i all, es mulla amb vinagre, brou i oli d’oliva… i té en comú, amb altres salses semblants, l’ús del pebrot de romesco.
La cuina del Balandra, situada al cor del Serrallo, ofereix als clients cuina marinera de primera qualitat, elaborada a base de productes que arriben directes de les barques. Els restaurant excel·leix pels seus suquets, arrossos i peixos milla 0, que podreu assaborir en un ambient relaxat i familiar.
Si voleu saber més curiositats del nom del restaurant i de qui som, us convidem a llegir aquest post.
La cuina del Balandra
Parlar de cuina i parlar del Serrallo és parlar de plats de peix, de romesco i de suquets com els que encara avui els pescadors elaboren a la mateixa barca. La carta del Balandra es basa en productes frescos i de qualitat, directes de la llotja als fogons. Aquí hi trobareu, principalment, plats variats realitzats a base de peix fresc (milla 0) i una cuina honesta, de mercat i mediterrània en essència, que parla molt de qui som.
Les especialitats de la casa són els romescos i els arrossos, els peixos milla 0 cuinats de diferents maneres, i els postres casolans.
A la carta de vins hi trobareu una interessant selecció de les diferents DO i DOQ de la demarcació i del país.
Deixeu-vos aconsellar el peix del dia.
Xavier Veciana, el cuiner
El Xavi porta tota la vida entre fogons. Tot i estar al barri de pescadors del Serrallo, li agrada maridar els plats de mar i muntanya, fruit de les seves estades a Lleida i Esterri. Va començar a finals dels 80 al Restaurant Casa Vasca, de Lleida, amb el cuiner i formador Josep Gómez Barbosa. Després se’n va anar amb ell al restaurant El Jardí d’Alguaire i més tard al Restaurant Bonabé, d’Esterri d’Àneu, que va compartir amb el seu soci Jesús Marquès. Abans d’obrir el Balandra, el 2006, va fer una estada al Restaurant Gargantúa i Pantagruel, de Barcelona, amb el cuiner Ernest Gonzàlez; i va treballar uns anys a la cuina del Iot, de la platja Llarga de Tarragona. Ha passat per l’Escola d’Hostaleria i Restauració de Barcelona i l’Escola Hofmann.
L'equip
Gustavo J. García
Sala
Amal Makhlouf
Sala
Inés Filgueras
Cuina