Dissabte 21 vam varar la Balandra al Serrallo i vam pujar fins a Valls per participar al show cooking i esmorzar del Simposi Casteller, amb motiu de la Fira de Santa Úrsula de Valls. Va ser tot un èxit! Vam apostar per oferir una degustació genuïna balandriana de mar i muntanya, i vam servir 120 racions de galta de porc i cues de rap que vam maridar amb vins del Celler Mas Bella, d’Elisa Ribé, de Masmolets. Vam fer cau i net!
L’esmorzar el vam servir a la plaça del nou Museu Casteller de Catalunya i va ser el preludi del Simposi Casteller que se celebraria a continuació. La conferència inaugural del simposi va anar a càrrec de Roger Guimerà, físic i investigador ICREA del departament d’Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili, que va parlar de la dificultat matemàtica dels castells i de com els models i algoritmes matemàtics poden agrupar diferents variables per calcular i classificar els castells en funció de la seva dificultat.
La primera taula rodona del Simposi es va centrar en la dificultat de comparar castells similars, i el segon debat va posar damunt la taula els efectes del canvi climàtic en les actuacions castelleres i el debat que s’ha obert al món casteller sobre si s’han de modificar els horaris tradicionals de les diades.
El Simposi va cloure amb una tertúlia entre els caps de colla de la Joves, Eduard Toda, i de la Colla Vella, Manel Urbano, just a la vigília de l’espectacular diada castellera de Santa Úrsula.
Moltes gràcies per la invitació!
Fotografies:
©Ajuntament de Valls I Pere Toda
©Vilaniu Comunicació